erfgoedobject

Burgerhuis van 1745

bouwkundig element
ID: 3546   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3546

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1745
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis van 1745
  Deze bescherming is geldig sinds 02-05-1985

Beschrijving

Diephuis met verhoogde halsgevel, twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), 1745 gedateerd door middel van een gevelsteen in de top.

Opnieuw gevoegde bakstenen voorgevel met gebruik van arduin voor de omlijstingen op de eerste bouwlaag en zandsteen in de geveltop; horizontaal effect door middel van geprofileerde kordonlijsten. Gekoppelde rechthoekige vensters omlijst met vlakke banden, die doorlopen over de borstweringen en ter hoogte van de onderdorpels. In de linkertravee, spiegelboogdeur in fraaie Lodewijk XV-omlijsting, met geprofileerd beloop en gegroefde sluitsteen, gevat tussen geblokte penanten; spiegels met uitgeholde hoeken op de borstweringen. Geveltop met centraal zoldervenster in vlakke zandstenen omlijsting op neuten, met gestrekte tussendorpel. Topaflijning door middel van voluten op hoge geblokte postamenten; bekronende gestrekte druiplijst met siervaas.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

 • Is deel van
  Dijle
  Dijle (Mechelen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis van 1745 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3546 (Geraadpleegd op 15-10-2019)