Pastorie Sint-Radegondeparochie met park

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Deinze
Deelgemeente Merendree
Straat Hammeken
Locatie Hammeken 23-25, Deinze (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nevele (actualisaties: 08-05-2008 - 31-05-2008).
  • Adrescontrole Nevele (adrescontroles: 13-02-2008 - 13-02-2008).
  • Inventarisatie Nevele (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Pastorie Sint-Radegondeparochie
gelegen te Hammeken 23 (Deinze)

Deze bescherming is geldig sinds 12-04-1974.

omvat de bescherming als cultuurhistorisch landschap Pastorie Sint-Radegondeparochie: park en walgracht
gelegen te Hammeken 23, Hammeken 25 (Deinze)

Deze bescherming is geldig sinds 12-04-1974.

Beschrijving

Gebouwd circa 1764 in opdracht van de toenmalige pastoor, op de plaats van het oudheerlijke "kasteel" van Merendree, zogenaamd Gerolfswal of meierswal. Na zijn dood (1772) en nog voor de voltooiing der werken, bij octrooi van keizerin Maria Theresia van 1775, overgedragen als pastorie ter vervanging van de eerste pastorie, verder afgelegen van de kerk. In het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast met toevoeging van één travee en gevelberaping. Recent gerestaureerd.

Toegankelijk via een dreef met ijzeren hek tussen beraapte overhoekse pijlers van baksteen en walbrugje naar ontwerp van architect Louis Minard van 1832. Omringend park en bewaarde circulaire "omwalling".

Fraai gebouw van thans vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel met hoge rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, benedenvensters met persiennes. Rechthoekige deur met waaier in arduinen of gecementeerde omlijsting geflankeerd door dito pilastertjes. Rechts zijaanbouwsel vermoedelijk oorspronkelijk onder lessenaarsdak, doch in het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast tot travee met twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak; gevel beraapt en afgelijnd met doorlopende kroonlijst. Bij de recente restauratie volledig gedecapeerd en rechter travee teruggebracht onder lessenaarsdak.

Gelijkaardige achtergevel; deur gevat in omlijsting naar analogie met de voordeur, aangebracht bij de restauratie; erboven spiegelboogvormig bovenvenster. Zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Zijaanbouwsels onder lessenaarsdak.

Interieur. Mooi salon met decoratief stucwerk en wandschilderingen, taferelen uit het oude testament in stucwerk boven de deuren, stucplafond en marmeren schouw met fraaie stucmantel in rococostijl. Eiken 18de-eeuwse trap. In linker zijaanbouwsel, oude keuken met grote schouw en balklaag.

In de tuin, gerestaureerde hoeve (18de eeuw ?) met totaal vernieuwd uitzicht.

  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, Meerendree.
  • NEYT L., Gerolfswal en de oude "priesteragie" te Merendree, in Het Land van Nevele, XX, 1, 1989, p. 3-33.

Bron: Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hammeken

Hammeken (Deinze)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.