Hoeve De Blauwe Stede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Blauwe Stede

Beschrijving

Eertijds zogenaamd De Blauwe Stede, opklimmend tot de 17de eeuw: benaming reeds gekend voor 1670. Huis en schuur gebouwd tussen 1678 en 1680. Heropgebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw (zie jaarankers 1834). Mooi gelegen hoeve in de straatbocht. Ervoor boomgaard, met tegenover de voordeur, ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met ezelsrug.

Ten oosten, bakstenen boerenwoning van vijf en twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); op linker zijgevel gedateerd 1834. Grijsgeschilderde plint en aflijnende bepleisterde kroonlijst. Rechthoekige beluikte vensters. Twee grijsgeschilderde deuromlijstingen. Naar verluidt zijn de twee laatste traveeën (venster en deur) van de vroegere weefkamer. In zijgevel houten, beluikt kruiskozijn.

Grote dwarsschuur onder overkragend zadeldak met pannen ten zuiden van het erf; uit de tweede helft van de 19de eeuw.

• NEYT L., De Blauwe Stede te Merendree, in Het Land van Nevele, XV, 1, 1984, p. 35-41.

Auteurs: Lanclus, Kathleen