Herberg en Oud Gemeentehuis van Merendree

Beschrijving

Vroeger café zogenaamd Gemeentehuis, voorheen ook zogenaamd wethuys. Reeds als herberg vermeld in 1608. Vermoedelijk in 1720 ook wethuis. Oud gemeentehuis tot 1953-54. Herberg uitgebaat tot 1964-65.

Huisje van één bouwlaag met zadeldak (pannen) met oude kern; aangepaste voorgevel uit de 20ste eeuw. Sporen van het oude huis in de rechter zijgevel (nummer 22) met muurvlechtingen; op de zolderverdieping twee kleine gebogen zoldervensters. Eertijds bevond zich in het rechter deel een monumentale schouw met erboven een allegorisch schilderij van de gerechtigheid (1720), dat verdween bij het overplaatsen van het gemeentehuis.

• DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 649-651.
  • NEYT L., Enkele verdwenen herbergen te Merendree, in Het Land van Nevele, XVIII, 4, 1987, p. 211-215.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Het rechter deel van de voormalige herberg (nummer 22) werd recent gesloopt.