erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
35510
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35510

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve, als enige bebouwing in het straatje mooi ingeplant in de bocht van de Oostergemstraat, op de grens met Lovendegem.

Ten noorden, boerenwoning, vermoedelijk uit de 18de eeuw, recent (1983) voorzien van een nieuwe voorgevel, met behoud van zijaandaken afgewerkt met muurvlechtingen. In linker zijgevel ook sporen van een vroegere zijgevel met muurvlechtingen. Oorspronkelijk deur gevat in uitspringende bakstenen omlijsting op neuten met flankerende pilastertjes en gekorniste kroonlijst. Links zijaanbouwsel van twee traveeën met oorspronkelijk ook getoogd deurtje en rechthoekig venster met kleine roedeverdeling. Linker zijpuntgevel met aandak en muurvlechtingen.

Interieur. Mooie woonkamer met moerbalk en drie deuren naast de schouw gevat in omlijsting van grijze baksteentjes. In gang eveneens met bakstenen omlijste deur op neuten en met kroonlijst.

Ten westen, dwarsschuur onder overkragend zadeldak (pannen) met twee rechthoekige inrijpoorten; uit de 19de eeuw. Ten zuidwesten, aan de straat gelegen 19de-eeuwse stal en wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35510 (Geraadpleegd op )