erfgoedobject

Kasteel Ter Wallen

bouwkundig element
ID
35512
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35512

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Wallen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Wallen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel Ter Wallen". In de 18de eeuw en begin van de 19de eeuw buitenplaats van de heer Coolman, later van J. Mortier. Omgracht goed, gelegen aan de Kale en tegenover het kasteel van Kervyn de Meerendré. Oorspronkelijk meerdelige rechthoekige omgrachting, in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw is de dwarsgracht verdwenen. Een sluis van 1804 leidt het overtollige water naar de Kale. Over walbrug, ten noorden, muur met korfboogpoort met zandstenen negblokken en waterlijst, waarin nu een gietijzeren hek hangt, en bekroond met kantelen. Aan tuinzijde versterkt door steunberen. Vermoedelijk het enige authentieke element dat bewaard gebleven is.

Eenvoudig kasteeltje van zeven traveeën en twee bouwlagen, waarschijnlijk wederopbouw van circa 1800. Schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) met dakkapellen, klokkenstoel en windvaan, daterend van na de Eerste Wereldoorlog. Totaal gerestaureerd na verkoop aan de huidige eigenaar in 1962. Bepleisterde lijstgevels met imitatiebanden op de begane grond op arduinen plint. Rechthoekige vensters, beneden met persiennes en boven in geriemde omlijsting. Centraal bovenvenster in achtergevel door huidige eigenaar voorzien van ijzeren balkon op arduinen consoles. Twee liggende leeuwen en arduinen paaltjes met ketting aan de huidige voorgevel, eveneens door de huidige eigenaar aangebracht. Aan tuinzijde aangebouwde open veranda met geblokte arduinen pijlers, voorheen gesloten houten veranda.

Het interieur van de voormalige buitenplaats is verfraaid met hergebruikt 18de-eeuws mobilair uit andere kasteeltjes.

Ten oosten, stallen, nu onder meer garage. Witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint onder zadeldak (pannen) tussen zijaandaken met muurvlechtingen. In gebouwtje ernaast met trapgevel, hovenierswoning (eveneens gerestaureerd).


Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De vrijstaande vleugel ten oosten met stallen en hovenierswoning werd gesloopt.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteel Ter Wallen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35512 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.