erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
35548
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35548

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige pastorie. Eertijds omgracht. In 1639 voor het eerst vermeld als grond van de priesteraege; in 1724 en 1730 als "de priesteraige" en "de priesteraigie hofstede". Nagenoeg volledig heropgebouwd in 1757. De toenmalige aanbesteding, toegewezen aan Pieter Baffort, geeft een nauwkeurige beschrijving van het huis zoals het nu nog grotendeels bewaard is.

Gedecapeerde, naar het zuiden gerichte gevel van baksteen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) op gecementeerde plint. Dubbelhuisindeling. Inslag traditionele stijl met zandstenen kruiskozijnen, respectievelijk van de westelijke kamer, de eetplaats en de oostelijke kamer, met gedeeltelijk door beton vervangen middenstijl en gevat in een gecementeerde omlijsting ter vervanging van zandsteen. Met bakstenen omlijst korfboogdeurtje met gebogen waterlijstje en rechthoekig, getralied bovenlicht. Licht overkragend dakschild op houten modillons. Linker zijgevel gecementeerd. Sporen van muurvlechtingen en gedicht kruiskozijn (?) op de rechter zijgevel.

Rechts, aanbouwsel onder zadeldak (pannen); later (19de eeuw) toegevoegd. Aan de achtergevel was in 1757 over de gehele breedte van het huis een keuken en schotelhuis voorzien, naast de kelder met opkamer (verbouwd).

Interieur. Gerenoveerd met behoud van eiken balklaag.

  • Rijksarchief Gent, Kerkarchief 4, Poesele, nummer 3.
  • BOLLAERT A. - LUYSSAERT J., Perceelsreconstructie van Poesele in de 17de eeuw met toponymie van de l5de eeuw tot heden, in Het Land van Nevele, XII, 2-3, 1981, p. 75.

Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35548 (Geraadpleegd op 06-05-2021)