erfgoedobject

Dorpswoning met smidse

bouwkundig element
ID
35557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35557
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

18de-eeuwse woning met smidse. Sedert het derde kwart van de 17de eeuw bekend als "hoveken" met Hendrik Dhondt als eerst gekende smid. In het eerste kwart van de 18de eeuw door één van zijn opvolgers Andries De Mulder vervangen door een nieuw huis. Volgens jaartal in smeedijzeren waaier werd het huis in 1785 vernieuwd of aangepast.

Witgekalkte gevel van één bouwlaag op gepikte plint, afgedekt met zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw met aanpassingen uit het vierde kwart van de 18de eeuw en de 19de eeuw (vergroting van smidse naar straatkant). Houten kruiskozijnen met diefijzers en vernieuwde persiennes (voorheen luiken). Twee schouderboogdeuren (linker gedicht) in uitspringende bakstenen omlijsting met neuten en oren, rechter met smeedijzeren waaier en jaartal 1785. Links, aangebouwde stal en rechts, smidse met uitbreiding uit eind 19de eeuw.

Interessant interieur met dubbele schouw, in huidige slaapkamer met schouwmantel versierd met stucmedaillon met mannenhoofd in profiel en bepleisterd plafond met Lodewijk XVI-profielen.

Ten zuiden, vermoedelijk circa 1900 gebouwd bakhuisje.

  • BOLLAERT A., De smidse langs de Bredeweg te Poesele, in Het Land Van Nevele, X VII, 2, 1986, p. 83-98, XVII, 4, 1986, p. 252-261.

Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning met smidse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35557 (Geraadpleegd op )