erfgoedobject

Hoeve Goed ten Briele

bouwkundig element
ID: 35559   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35559

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Goed ten Briele". Reeds vermeld in 1459 als "t hof ten Briele", in 1625 "'t goed ten Briele". Op de kaart bij het landboek van 1638-39 omgracht. Hoeve met losstaande bestanddelen, gegroepeerd op begraasd erf, afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Rechts naast het hek, bakstenen kapel, nu van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, verplaatst na het verbreden van de straat.

Ten oosten, ruim boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit het derde kwart van de 18de eeuw. Witgekalkte gevel op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige beluikte vensters met vernieuwd houtwerk. Uiterst links laag gebogen deur van hok. Grotere rechthoekige deur in grijsgeschilderde omlijsting. Overkragend dakschild rustend op modillons. Zijgevels met rondboogvormige zoldervensters, afgewerkt met aandaken en muurvlechtingen. Laag afhellend dakschild boven de in de 19dde eeuw aangebouwde keuken in achtergevel.

Goed bewaard interieur van woonkamer rechts van de voordeur. Een oude dubbele schoorsteen, zolderbalken, moerbalk met platte versieringen op de uiteinden, zwarte tichelvloer. In de kamer geven naast de voordeur en één deur van een ingemaakte kast nog zes deuren uit. In de kamer ernaast, aan de andere kant van de schoorsteen, is de moerbalk versierd met rolwerk.

Ten noorden, dwarsschuur onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); vernieuwd na brand. Ten oosten, stal, met van 1862 gedateerde baksteen in puntgevel. Ten noordoosten, bakhuis met muurvlechtingen op de puntgevels van de voorhal; gesloopt ovengedeelte.

  • Rijksarchief Gent, Fonds Baronie Nevele, nr. 1562.

Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Goed ten Briele [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35559 (Geraadpleegd op 22-09-2020)