Hoeve Leen ter Duust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Leen ter Duust

Beschrijving

"Leen ter Duust", naar de familie Vander Duust, die begin 15de eeuw het goed in leen hield van de heer van Nevele. Toen bestaande uit een neerhof, motte en land. In de 16de eeuw pachthof met motte, wallen en grachten. Op de Poppkaart vermeld als "Ferme Van Kerckhove De Denterghem", naar de toenmalige eigenaar van Deurle. Volgens De Potter en Broeckaert één van de zeer oude pachthoeven in Vosselare met deels bewaarde walgrachten en kelders; in de 18de eeuw eigendom van de burggraaf van Nieuwpoort, baron van Poeke.

Heden nog grotendeels bewaarde walgrachten ten zuiden van de huidige hoevegebouwen. Hoeve met losse bestanddelen en gekasseide oprit, uit de 18de en 19de eeuw.

Ten westen, witgekalkte boerenwoning op gepikte plint van zes traveeën met laag aanleunende stallen onder doorlopend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Dak en rechter zijgevel vernieuwd na oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog. Links behouden zijaandak met muurvlechtingen. Vier hoge, licht getoogde vensters met witgeschilderd houtwerk en luiken. Lager gebogen deurtje. Boven stalgedeelte, klimmende dakkapel met laadvenster.

Interieur. In woonkamer witgeschilderde balkenzoldering, moerbalk versierd met rolwerk op de balkzool.

Ten zuiden, haaks op de straat en het woonhuis, schuur en stallen, acht traveeën, met groen-witgeschilderde deuren en poorten en één in het zadeldak verhoogde inrijpoort; naar verluidt uit de jaren 1920. Links ernaast aangebouwde open schuur.

Noordwaarts, naast het woonhuis, kleinere stallen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 7, Gent, 1864-70, p. 4.
  • DEROM S., Persoonlijke notities en opzoekingen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen