Oude pastorie van Vosselare met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Oude pastorie van Vosselare. Volgens De Potter en Broeckaert gebouwd onder pastoor De Wolf in 1658, vermoedelijk nadat de oude pastorie naast de kerk in de eerste helft van de 17de eeuw door brand vernield werd. Na de oprichting van een nieuwe pastorie naast de kerk in 1833, werd de voormalige gebruikt als buitenplaats. In de jaren 1930 (?) werd het huis uitgebreid en voorzien van gevelcementering. Heden gerestaureerd.

Gelegen in een grote rechthoekige "omwalde" tuin met vijver; nog omgrachting aan twee zijden bewaard. Toegang aan walgrachtbrugje met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Ruim huis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Middentravee hoger opgetrokken in puntgevel. Links aanbouwsel van twee bouwlagen met oorspronkelijk beneden dienstruimten en boven woonkamer met breed venster; aangebouwd circa 1930 (?).

Interieur. Hal en rookkamer in art-nouveaustijl aangepast. Kamer links van voordeur met mooie 18de-eeuwse schouw met regence-stucwerk en plafond in dezelfde stijl. Ernaast kamer met gebogen betonnen plafond en ingewerkte verlichting uit het interbellum (?).

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 7, Gent, 1864-70, p. 52.
  • DEROM S., Persoonlijke notities en opzoekingen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen