erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
35608
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35608

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Mooi bewaarde hoeve, vermoedelijk uit de 18de eeuw, op de hoek met de Gentstraat, gracht aan de straatzijden.

Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Witgekalkte gevel op gepikte plint, naar het zuidoosten georiënteerd. Nagenoeg rechthoekige deur en vensters met vernieuwd houtwerk en groen-witgeschilderde luiken. Rechts aangebouwde bakstenen schuur onder doorlopend zadeldak; in zijgeveltop muuranker. Links zijaandak met muurvlechtingen. Lager afhellende dakschilden aan achtergevel.

Interieur. Vijf binnendeurtjes geven uit op de woonkamer, met rode tegelvloer en moerbalk versierd met rolwerk aan de uiteinden.

Ten zuiden, bakhuis van het samengestelde type met recentere aanbouwsels. Op de hoek met de Gentstraat, naast het erf, door de hoevebewoners onderhouden kapelletje aan de Onze-Lieve-Vrouw-In-Nood (vierde kwart van de 18de eeuw), in 1986 vervangen door een nieuw kapelletje en omringd door drie nieuw aangeplante populieren.


Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35608 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.