erfgoedobject

't Groot Goed ter Meersch

bouwkundig element
ID
35609
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35609
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Volgens de legende verblijfplaats van tempeliers. Eertijds omwald opper- en neerhof. Volgens De Potter en Broeckaert ook van dreven voorzien en in de 14de eeuw behorend aan de familie Van der Meersch van Nevele en later aan de familie della Faille, die er in de 18de eeuw eigenaar van werd. De auteurs vermelden ook nog een oude ingangspoort en een deel der oorspronkelijke stallen en muren uit de 12de eeuw. Thans geen zichtbare sporen meer van oude gevels door recent aangebrachte nieuwe bakstenen gevelbekleding. Andere bouwelementen werden reeds voordien vernieuwd.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 7, Gent, 1864-70, p. 16-17.

Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 't Groot Goed ter Meersch [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35609 (Geraadpleegd op )