Parochiekerk Sint-Eligius

Historiek

Oudste vermelding, vermoedelijk van een houten kerk, in 1087. Oorspronkelijke stenen kerk opklimmend tot de 14de eeuw. Laatgotische driebeukige kruiskerk met een uitzonderlijk mooi achthoekig kruisingstorentje van Balegemse steen, vermoedelijk uit de 14de tot 15de eeuw. Westelijke bouw vernieuwd in de 15de of de 16de eeuw; polygonale apsis met vijf spitsboogvensters en sacristie in de tweede helft van de 17de eeuw. In 1687 bouw van zijkoren. Herstellingswerken en aanpassingen in de loop van de 18de eeuw. In 1763 vloer van Doornikse steen, in 1769 overwelfd. Hersteld in 1837 en 1893, laatstgenoemde door architect Auguste Van Assche. Opgeblazen in 1940 en totale wederopbouw na de oorlog door architect Henri Vaerwyck-Suys (Sint-Amandsberg). Bij de kerk ligt een Mariagrot.

Beschrijving

De huidige kerk vertoont slechts vage reminiscenties aan de oorspronkelijke kerk (voor de restauratie door A. Van Assche) voornamelijk in de de westgevel en de noordgevel van het schip, laatstgenoemde vermoedelijk met hergebruikt oud deurtje. Heden driebeukige kruiskerk onder één zadeldak (leien); opgetrokken uit zandsteen met vermoedelijk behoud van basis van muur, waarin de ijzeren ringen voor de paarden (nog jaarlijkse paardenwijding); bakstenen transept en rechthoekig koor met horizontaliserende speklagen; afzonderlijke vierkante bakstenen toren met naaldspits tegen de zuidelijke transeptarm.

Mobilair

Volledig vernieuwd. Verscheidene merkwaardige grafstenen uit de 14de eeuw, de 15de eeuw en later, onder meer drie granieten grafstenen met voorstelling van figuren van de familie Van der Meersch van Nevele van de 15de eeuw, een arduinen grafsteen uit de 15de eeuw voor het linker zijaltaar van Onze-Lieve-Vrouw, eveneens met twee figuren en gotisch opschrift.

• Rijksuniversiteit Gent, Kaarten en plans.
  • VAN ELSLANDE R. - EVRARD A., Een kruisiging van Hugo Van der Goes te Vosselare, in Het Land van Nevele, XIV, 4, 1983, p. 271-305.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

• VAN ELSLANDE R., Jueris Drabbe, Ontwerper en bouwer van de kerktoren te Vosselare (1448), in Het land van Nevele, 23ste jg., juni 1992, nr. 2, p. 112-118.