erfgoedobject

Dorpsschool en kapel

bouwkundig element
ID
35617
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35617
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Dorpsschool en kapel opgericht in 1912 door de heer de Kerchove d'Ousselghem. Voor de verbreding van de straat en de nieuwe wegverharding, voorzien van een ijzeren voortuinafsluiting op muurtje. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijtrapgevels. Traveeën gevat in verdiepte nissen met aflijnende muizetand. Gekoppelde vensters als bolkozijn. Centrale deurtravee oorspronkelijk uitlopend in getrapt dakvenster. Aanleunende bakstenen kapel met spitsboogdeur en oculus in puntgevel.

  • LIPS C. - JANSSENS A., Beelden van toen, Nevele, 1986, p. 105.

Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpsschool en kapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35617 (Geraadpleegd op )