Neogotische kapel

Gemeente Destelbergen

• Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is beschermd als monument Neogotische kapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wegkapel

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kastelen met omgeving

Beschrijving

Merkwaardige wegkapel in vroege neogotische stijl opgericht naast de toegang tot "Kasteel Te Lande". Gebouwd in 1847 naar ontwerp van Eugenius Dons in opdracht van het echtpaar L. en F. Huyttens-Van Tieghem, toenmalige bewoners van 'Kasteel Te Lande'. Rechthoekig gewit natuurstenen gebouw op een geprofileerde hardstenen sokkel en afgedekt met leien zadeldak. Verhoogde lisenen met versierde casementen, bekroond door een pinakel, markeren de gevelhoeken. Rechthoekige vleugeldeur ingeschreven in een spitsboog met brede geprofileerde dagkanten en bekroond door een ezelsrugboog bezet met hogels en kruisbloemen. Timpaan met half verheven beeldhouwwerk uitgevoerd door J. Franck, de Heilige Leonardus voorstellende als bevrijder van de slaven. Geajoureerde en gekanteelde onderbroken balustrade tussen de hoekpinakels van de voorgevel. Beide zijgevels midden voorzien van een getraceerd venster op omlopende waterlijst, waarvan de spitsboog gevat is in een punttop met hogelversiering. Onze-Lieve-Vrouwebeeld in een geajoureerd houten portiekaltaar en voorts beeld van de Heilige Elisabeth en de Heilige Augustinus.

• POELMAN R. - VAN LEUVEN P., Gedenkboek parochie Destelbergen 1984 , p. 39.

Auteurs: Verbeeck, Mieke