erfgoedobject

Neogotische kapel

bouwkundig element
ID
35624
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35624

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Neogotische kapel
    Deze bescherming is geldig sinds 23-01-1981

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kastelen met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 23-01-1981

Beschrijving

Merkwaardige wegkapel in vroege neogotische stijl opgericht naast de toegang tot "Kasteel Te Lande". Gebouwd in 1847 naar ontwerp van Eugenius Dons in opdracht van het echtpaar L. en F. Huyttens-Van Tieghem, toenmalige bewoners van 'Kasteel Te Lande'. Rechthoekig gewit natuurstenen gebouw op een geprofileerde hardstenen sokkel en afgedekt met leien zadeldak. Verhoogde lisenen met versierde casementen, bekroond door een pinakel, markeren de gevelhoeken. Rechthoekige vleugeldeur ingeschreven in een spitsboog met brede geprofileerde dagkanten en bekroond door een ezelsrugboog bezet met hogels en kruisbloemen. Timpaan met half verheven beeldhouwwerk uitgevoerd door J. Franck, de Heilige Leonardus voorstellende als bevrijder van de slaven. Geajoureerde en gekanteelde onderbroken balustrade tussen de hoekpinakels van de voorgevel. Beide zijgevels midden voorzien van een getraceerd venster op omlopende waterlijst, waarvan de spitsboog gevat is in een punttop met hogelversiering. Onze-Lieve-Vrouwebeeld in een geajoureerd houten portiekaltaar en voorts beeld van de Heilige Elisabeth en de Heilige Augustinus.

  • POELMAN R. - VAN LEUVEN P., Gedenkboek parochie Destelbergen 1984, p. 39.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neogotische kapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35624 (Geraadpleegd op 16-06-2021)