Parochiekerk Pius X

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Pius X

Beschrijving

Oprichting in 1966 van de parochie Pius X op de wijk Eenbeekeinde, waar sinds 1957 erediensten plaatsvonden in een noodkapel. Bouw van een modernistisch betonnen kerkgebouw in 1966-67 naar ontwerp van architect Loys Vervenne, ingezegend op 23 december 1967. Breed rechthoekig volume onder naar achter afhellend lessenaarsdak. Gesloten bovenbouw van horizontaliserende voorgevel overstekend op metalen steunen boven twee trechtervormig inspringende portalen. Losstaand balkvormig metalen skelet met kruis en luiklok als klokkentoren tegen de voorgevel. Innoverende binnenindeling van de rechthoekige plattegrond, losstaand van de dragende buitenstructuur; merkwaardige gedrukte betonnen overwelving van de gebogen kerkruimte.

Mobilair: Sculpturen van P. Van Gysegem.

• POELMAN R. - VAN LEUVEN P., Gedenkboek parochie Destelbergen 1984, Destelbergen, 1984, p. 90-92.