erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
35635
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35635
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve bestaand uit een naar het zuiden georiënteerd boerenhuis en een lang bedrijfsgebouw achter de aan de straat gelegen boomgaard. Laag boerenhuis van één bouwlaag en vijf (?) traveeën, onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw maar in midden 20ste eeuw voorzien van een nieuw bakstenen gevelparement met vergrote vensters. Vermeldenswaard omwille van het boerenhuisinterieur. Centrale woonkamer met tochtportaal gevormd door een gemetste wand met muurbank. Licht korfboogvormige achterdeur naar de verruimde achterkeuken. Brede Vlaamse haard bekleed met blauwe zogenaamd "Delftse" tegels met allerlei motieven (marines, dieren, vogels, landschappen met molens en andere gebouwen, enkele zeemeerminnen); centraal zesdelig bruin tegeltableau met calvarie boven de haardbalk. Rechts flankerende muurkasten met hartvormig verluchtingsgat in de drie deurtjes. Links van de haard deur naar de pronkkamer. Tegenover de haardmuur van rechts naar links: slaapkamer-, kelder- en opkamerdeur. Alle binnendeuren in de woonkamer met spiegelboogvormige paneeldecoratie. Bakoven in de twee traveeën brede linker annex van het boerenhuis.

Bakstenen bedrijfsgebouw met naar het oosten georiënteerde erfgevel, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) waarin van rechts naar links: varkensstallen, koestallen, paardenstallen, dwarsschuur en wagenhuis. Verschillende inscripties in de schuurpoort waaronder Th., H. Imschoot en de jaartallen 1889 en 1892. Bewaard eiken schuurgebinte.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.