Directiegebouw van de Buurtspoorwegen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Dendermondesteenweg
Locatie Dendermondesteenweg zonder nummer, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Direktiegebouw van de Buurtspoorwegen (N.M.V.B.) Gesitueerd op een terrein waarvan de westzijde zich uitstrekt langsheen de Pasteurstraat en waarop sinds circa 1930 diverse gebouwen werden opgericht dienstig als arsenaal, werk- en stelplaats van de buurtspoorwegen. Afzonderlijk direktiegebouw voorin op de hoek achter een betonnen afsluiting (tweede kwart van de 20ste eeuw) met initialen B V. Breedhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën, onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), naar ontwerp van 1932 uitgevoerd circa 1933 in een streng gestructureerde art-decostijl. Bakstenen lijstgevels op hardstenen plint, sterk verticaal geleed door kolossale pilasters alternerend met de doorgetrokken grijsgeschilderde betonnen tussenstijlen van de vensters. Horizontaliserende, crêmekleurige, gecementeerde panelen boven de vensterregisters. Geveluitsprong vooraan links en op de achtergevelhoeken, gemarkeerd door gecementeerde verhoogde frontons.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Destelbergen

Destelbergen (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.