Herberg De Admiraal

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Dendermondesteenweg
Locatie Dendermondesteenweg 228, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De Admiraal

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vanouds landelijke herberg zogenaamd "de admiraal", jaartal 1785 aangegeven door middel van muurankers op de voorgevel van de linker annex. Aan de straat ingeplant boerenhuis van één bouwlaag en acht traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, bepleisterde en okergeel gekalkte lijstgevel op gecementeerde plint. Aan weerszij van de rechthoekige deur: twee rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempel en met rood- en zwartgeverfde luiken. Opschrift: "Café Admiraal/ Bij Camiel de Kreyger - de Pauw Regina" in achterglasschildering. Aan de blinde rechter travee: geschilderd houten maatschappijbord van de karabijnmaatschappij "de moedige schutters. Hanggoot aan de geprofileerde daklijst. In de gedeeltelijk vernieuwde rechter zijpuntgevel: een rechthoekig benedenvenster met luiken onder houten latei en een getoogd zoldervenster. Links annex van drie traveeën: blind aan de voorkant, voorzien van een staldeur en wagenpoort in de achtergevel.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, Scheldedepartement 1317, E.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Destelbergen

Destelbergen (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.