Buitenplaats Ter Burcht

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Ter burst; Ter hurst; Kasteel Cardon de Lichtbuer
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Dendermondesteenweg
Locatie Dendermondesteenweg 306, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Buitenplaats Ter Burcht

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalige buitenplaats zogenaamd "Ter Burcht", vroeger "Ter burst" of mogelijk "Ter hurst"; ook zogenaamd "Kasteel Cardon de Lichtbuer" naar de vroegere eigenaars. Aanvankelijk een rechthoekige omgrachte bebouwde site tussen de Dendermondsesteenweg en de Schelde ten zuiden van "Kasteel Crabbenburg", als dusdanig reeds afgebeeld op Ferrariskaart (1771-1778) doch voorts geen historische gegevens in verband met de kasteelsite voorhanden. Begin 19de eeuw hoorde "Ter Burcht" toe aan de familie Cardon. Het domein omvatte toen een kasteel met oranjerie, een kasteelhoeve nabij de Hellegatstraat (verdwenen), paardenstallen palend aan de westelijke walgracht (verdwenen). Midden 19de-eeuwse aanpassing van de waterpartijen volgens de toenmalige trant tot de huidige toestand: golvend verlopende brede gracht rondom een ovaalvormig eiland met kasteel, ten zuiden uitlopend in een vijver. Het eigenlijke kasteel zou naar verluidt tot driemaal toe op dezelfde grondvesten met kelders herbouwd zijn. Bewaarde plannen van 1862 naar ontwerp van architect Louis Minard voor wijziging van het kasteel. In 1890 verbouwd tot een bak- en zandstenen kasteel in neo-Franse-renaissancestijl. Naar verluidt laatst verbouwd circa 1960 naar ontwerp van architect R. Bernard de Tracy. Witgeschilderde neoclassicerende villa met neo-empire elementen op de plaats van het vroegere kasteel. Aangebouwde vierkante toren en ten zuiden terras met pergola.

Oorspronkelijke oranjerie (heden garage en conciërgewoning) aan de straat, met vernieuwde zuidgevel voorzien van drie koetspoorten. Verankerde en bepleisterde zijgevels van drie traveeën bewaren vermoedelijk metselwerk van de oude oranjerie.

  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen I, Destelbergen.
  • DE VISSCHER F., Destelbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, 11.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Destelbergen

Destelbergen (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.