Kasteeldomein Ter Burcht

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Ter Burcht

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitenplaats Ter Burcht

Beschrijving

Voormalige buitenplaats zogenaamd "Ter Burcht", vroeger "Ter burst" of mogelijk "Ter hurst"; ook zogenaamd "Kasteel Cardon de Lichtbuer" naar de vroegere eigenaars. Aanvankelijk een rechthoekige omgrachte bebouwde site tussen de Dendermondsesteenweg en de Schelde ten zuiden van "Kasteel Crabbenburg", als dusdanig reeds afgebeeld op Ferrariskaart (1771-1778) doch voorts geen historische gegevens in verband met de kasteelsite voorhanden. Begin 19de eeuw hoorde "Ter Burcht" toe aan de familie Cardon. Het domein omvatte toen een kasteel met oranjerie, een kasteelhoeve nabij de Hellegatstraat (verdwenen), paardenstallen palend aan de westelijke walgracht (verdwenen). Midden 19de-eeuwse aanpassing van de waterpartijen volgens de toenmalige trant tot de huidige toestand: golvend verlopende brede gracht rondom een ovaalvormig eiland met kasteel, ten zuiden uitlopend in een vijver. Het eigenlijke kasteel zou naar verluidt tot driemaal toe op dezelfde grondvesten met kelders herbouwd zijn. Bewaarde plannen van 1862 naar ontwerp van architect Louis Minard voor wijziging van het kasteel. In 1890 verbouwd tot een bak- en zandstenen kasteel in neo-Franserenaissance-stijl. Naar verluidt laatst verbouwd circa 1960 naar ontwerp van architect R. Bernard de Tracy. Witgeschilderde neoclassicerende villa met neo-empire-elementen op de plaats van het vroegere kasteel. Aangebouwde vierkante toren en ten zuiden terras met pergola.

Oorspronkelijke oranjerie (heden garage en conciërgewoning) aan de straat, met vernieuwde zuidgevel voorzien van drie koetspoorten. Verankerde en bepleisterde zijgevels van drie traveeën bewaren vermoedelijk metselwerk van de oude oranjerie.

• Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen I, Destelbergen.
  • DE VISSCHER F., Destelbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, 11.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Kasteelpark

Het park van het kasteel Ter Burcht heeft een meer formele aanleg op het ovaalvormige eiland in de directe nabijheid van het kasteel. Verderop neemt het park een meer landschappelijke stijl aan, met een golvende verlopende waterpartij die ten zuiden uitloopt in een vijver, een kunstmatig reliëf en slingerende paden.

Auteurs: Claeys, Dries