Kasteel Ter Ramen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Dendermondesteenweg
Locatie Dendermondesteenweg 399, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Ramen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kastelen met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 23-01-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Achterin gelegen, aanvankelijk enkelvoudig rechthoekig omgrachte buitenplaats ten oosten grenzend aan de toegangsdreef van "Kasteel Te Lande". Beboomde tuin voornamelijk aan de zuid-, zuidwest- tot noordkant ingesloten door omgevende villabouw. Gedeeltelijk bewaarde noordelijke gracht.

Classicistisch rechthoekig herenhuis met symmetrische dubbelhuisopstand en oostelijk georiënteerde voorgevel. Breedhuis van twee bouwlagen en oorspronkelijk slechts vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit midden 18de eeuw. Aan weerszij uitgebreid met twee traveeën (zie bouwnaden), aan de zuidkant al in de 19de eeuw, maar aangepast met vergroting aan de noordzijde, naar verluidt in midden 20ste eeuw. Voor- en achtergevel gelijkaardig uitgewerkt met dezelfde ordonnantie. Rozegekalkte bakstenen lijstgevels met verticaliserend gevelritme verkregen door de per travee verbonden vlakke witgepleisterde omlijstingen rond de hoge getoogde vensters. Drie traveeën breed driehoekig fronton boven de deurtravee: voorzien van centrale oculus en onder de architraaflijst aanzettend op twee stucconsoles. Gebogen deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting met rococo-inslag, onder een rechte druiplijst. Voorts een breed witgepleisterd hoofdgestel met gelede architraaf, vlakke fries en kroonlijst. Bewaarde stucdecoratie in rococostijl op de schoorsteenboezem en bepleisterde zoldering in het centrale deel van de woning.

Ten noordoosten, haakse 20ste-eeuwse aanbouw met plat dak voorzien van een korfboogvormige doorrit en rechts gelijke koetspoorten; lijstgevel met bepleistering en beschildering aansluitend bij de woning.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Kastelensite Destelbergen en Sint-Amandsberg

Beukendreef, Eenbeekstraat, Frans Heynderycxrede, Kerkkouterrede, Kerkstraat, Kromrede, Kwadenplasstraat,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.