Kasteel Morel de Westgaver

Beschrijving

Vroeger zogenaamd Kasteel Morel de Westgaver (volgens oude prentbriefkaart). Aanvankelijk een lusttuin met buitenverblijf eigendom van de familie Coget, uit het derde kwart van de 19de eeuw, in het vierde kwart van de 19de eeuw vergroot en aangepast tot een neoclassicistisch landhuis. Dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en okergeelgeschilderde lijstgevel. Venstertraveeën begrensd door kolossale geblokte pilasters, uitspringende deurtravee met horizontale banden onder de gekorniste geprofileerde puilijst. Een terras met balustrade voor de verlaagde vleugeldeur. Met uitzondering van de twee rechter benedenvensters behielden de steekboogvensters hun oorspronkelijk verzorgd houtwerk. Benedenvensters met persiennes en lekdrempelconsoles. Bovenverdieping verrijkt door geprofileerde vensteromlijstingen met stucsluitsteen, cordonvormende lekdorpels en versierde borstwering. Balkon met balusterleuning en rolwerkconsoles in de deurtravee omlopende gekorniste kroonlijst boven de rechthoekige mezzaninovensters. Zijgevels van drie traveeën: links beraapt en met lagere aanbouw onder schilddak, rechter zijgevel bepleisterd.

Ten zuidoosten: zwartberaapte dienstvleugel met koetshuis en stallen, onder verspringende pannen zadeldaken, uit eind 19de eeuw. Twee steekboogvormige koetspoorten en drie steekboogvormige staldeuren met twee ronde oculi; voorts nog steekboogvensters en topoculi in de zijpuntgevels, alle in witte platte bandomlijstingen. Dakoverstek afgewerkt met gewitte, versierde houten dakrand.

Auteurs: Verbeeck, Mieke