Slachthuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Dendermondesteenweg
Locatie Dendermondesteenweg 519-521, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige paardenslachterij en bloendekapperij (tot 1919). Lang dorpshuis van twee bouwlagen bestaande van links naar rechts uit een enkelhuis van twee traveeën, een brede poorttravee met doorrit en een ruim dubbelhuis van vijf traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat). Gedenkplaat met volgend opschrift naast de deur van nummer 521: "Jef Fernand / Vandewiele / Commerce de chevaux / Fabricants de Sausissons / Maison Fondée / en / 1854". Verankerde en gecementeerde lijstgevel op hardstenen plint in afgevlakte rustica. Horizontaliserende vensterbanklijsten, geprofileerde kordons, spiegels onder de lekdrempelversiering van de bovenvensters. Horizontale banden in de cementering op de begane grond, met schijnvoegen op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters en deuren, hogere korfboogpoort. Blauwgrijsgeschilderde deuromlijsting onder driehoekig fronton op consoles voor nummer 521. Geprofileerde daklijst met houten goot.

  • DE VISSCHER F., Destelbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, s.p.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Destelbergen

Destelbergen (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.