erfgoedobject

Traditioneel burgerhuis

bouwkundig element
ID: 3567   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3567

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden gedecapeerd breedhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder geknikt afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen).

Verankerd dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw met bewaarde leliemuurankers (op de eerste bouwlaag), hoek- en negblokken, speklagen en wigvormig ontlastingssysteem. Aanpassingen in de 18de en 19de eeuw, onder meer wegbreken van kruisen, verlagen der vensterdorpels en verwijderen van dakkapellen, laatstgenoemde na de verbouwing van het dak in 1880.

Op de begane grond, op een plint van natuursteen, een centrale houten deur met bovenlicht in een vlakke rondboogvormige zandstenen omlijsting op imposten en neuten, voorzien van een trapezoïdale sluitsteen. Smallere rechthoekige deur eveneens in zandstenen omlijsting, met geprofileerd beloop en negblokken. Klein gedicht venstertje uiterst links. Gietijzeren voetenschrapers respectievelijk rechts en links van beide deuren. Gevelbekroning door middel van een bakstenen kordon en een houten kroonlijst op klossen.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Frederik de Merodestraat (Archief 1880/197).

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3567 (Geraadpleegd op 06-07-2020)