erfgoedobject

Kasteeldomein Fallon de Keyser

bouwkundig / landschappelijk element
ID
35670
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35670

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig zogenaamd Kasteel Fallon de Keyser met omringend park gebouwd circa 1900. Onderkelderd kasteel met neoclassicistische inslag. Twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond met een zware rechthoekige uitgebouwde toren van drie geledingen op de zuidoostelijke hoek, onder mansardedak (leien), met neoclassicistische inslag. Aanvankelijk bak- en natuurstenen lijstgevels, maar bij de herstellingswerken circa 1980 werd de meeste natuursteen (ter markering van de kolossale pilasters, de gevelhoeken, als vensteromlijsting) verwijderd zodat het kasteel veel van zijn oorspronkelijke allure verloor. Behouden natuurstenen sokkel met getraliede keldervensters. Lijstgevels met twee registers van rechthoekige vensters tussen omlopende hardstenen cordons. Centrale deurtravee gemarkeerd door een dakvenster met frontonbekroning. Geblokte natuurstenen deuromlijsting met consoles voor het bovenstaande balkon. Torengevels en ten oosten aangrenzende venstertravee met hardstenen imitatiebossage en hoekblokken. Gevelsteen met twee familiewapenschilden onder kroon en boven banderol met wapenspreuk. Polygonale erker met balkonleuning tegen de rechter zijgevel, terras met balustrade tegen de achtergevel.

Ten oosten voormalig dienstgebouw (paardenstallen en remise) op H-vormige plattegrond, eveneens daterend van circa 1900.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Domein met park

Het kasteeldomein situeert zich op de hoger gelegen rand van een fossiele meander van de Schelde, waarin vandaag onder andere de Mostbeek stroomt. Het gebied wordt op de eerste topografische basiskaart omschreven als een oud veengebied en kenmerkt zich door talrijke turfputten.
Het park in landschappelijke stijl dateert vermoedelijk van dezelfde periode als de bouw van het kasteel. Meer formele elementen zoals de centrale oprit en de met snoeivormen omzoomde tuin en zuidelijke oprijlaan zijn van recentere datum (circa 2005).

  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2005-2007 (winter), Destelbergen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 21 september 2021).
Auteurs: Claeys, Dries
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Katteneie en Schalieveld

  • Is deel van
    Destelbergen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Fallon de Keyser [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.