Kasteel Fallon de Keyser

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Dendermondesteenweg
Locatie Dendermondesteenweg 608, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Fallon de Keyser

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Kasteel Fallon de Keyser" met omringend park gebouwd circa 1900. Onderkelderd kasteel met neoclassicistische inslag. Twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond met een zware rechthoekige uitgebouwde toren van drie geledingen op de zuidoostelijke hoek, onder mansardedak (leien), met neoclassicistische inslag. Aanvankelijk bak- en natuurstenen lijstgevels, maar bij de herstellingswerken circa 1980 werd de meeste natuursteen (ter markering van de kolossale pilasters, de gevelhoeken, als vensteromlijsting) verwijderd zodat het kasteel veel van zijn oorspronkelijke allure verloor. Behouden natuurstenen sokkel met getraliede keldervensters. Lijstgevels met twee registers van rechthoekige vensters tussen omlopende hardstenen kordons. Centrale deurtravee gemarkeerd door een dakvenster met frontonbekroning. Geblokte natuurstenen deuromlijsting met consoles voor het bovenstaande balkon. Torengevels en ten oosten aangrenzende venstertravee met hardstenen imitatiebossage en hoekblokken. Gevelsteen met twee familiewapenschilden onder kroon en boven banderol met wapenspreuk. Polygonale erker met balkonleuning tegen de rechter zijgevel, terras met balustrade tegen de achtergevel. Ten oosten voormalig dienstgebouw (paardenstallen en remise) op H-vormige plattegrond, eveneens daterend van circa 1900.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Destelbergen

Destelbergen (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.