erfgoedobject

Landhuis Les Chaumes

bouwkundig element
ID
35688
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35688

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Les Chaumes
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig buitenverblijf zogenaamd "Les Chaumes". Bak- en natuurstenen landhuis met bijgebouwen in een fraai aangelegde tuin, gebouwd circa 1925 door industrieel F. Steenhaut uit Gent, naar eigen ontwerp. Achterin gelegen L-vormige woning met bouwkenmerken ontleend aan de Engelse landhuisarchitectuur. Huisnaam "Les Chaumes" in reliëf op de afgeronde zijde van het strooien dak. Verzorgde afwerking: verschillende metselverbanden, decoratief houtsnijwerk aan de overkragende houten achtergevel en de windborden. Typische aanhorigheden in de traditie van de vroegere buitenplaatsen: een aansluitend neerhof met wagenhuis, stallen, personeelswoning en opvallende duiventoren; nabij de straat aangelegde vijver met rotspartijen en een tuinpaviljoen op een eiland. Kleine portiek met klokkentoren palend aan de inrijpoort; jaartal 1960 in het ijzeren toegangshek.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis Les Chaumes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35688 (Geraadpleegd op 13-06-2021)