erfgoedobject

Landhuis Les Chaumes met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
35688
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35688

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig buitenverblijf zogenaamd "Les Chaumes". Bak- en natuurstenen landhuis met bijgebouwen in een fraai aangelegde tuin, gebouwd circa 1925 door industrieel F. Steenhaut uit Gent, naar eigen ontwerp. Achterin gelegen L-vormige woning met bouwkenmerken ontleend aan de Engelse landhuisarchitectuur. Huisnaam "Les Chaumes" in reliëf op de afgeronde zijde van het strooien dak. Verzorgde afwerking: verschillende metselverbanden, decoratief houtsnijwerk aan de overkragende houten achtergevel en de windborden. Typische aanhorigheden in de traditie van de vroegere buitenplaatsen: een aansluitend neerhof met wagenhuis, stallen, personeelswoning en opvallende duiventoren; nabij de straat aangelegde vijver met rotspartijen en een tuinpaviljoen op een eiland. Kleine portiek met klokkentoren palend aan de inrijpoort; jaartal 1960 in het ijzeren toegangshek.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tuin

De volledig omgrachte tuin van landhuis Les Chaumes is toegankelijk via een oprijlaan en een toegangspoort met ijzeren hek. Ten westen bevindt zich een vijver met een eiland, waarop een tuinpaviljoen gebouwd is.

Auteurs: Claeys, Dries
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Les Chaumes met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35688 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.