Stadsfeestzaal

Alternatieve naam Schoolgebouw

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

is beschermd als monument Stadsfeestzaal

Beschrijving

Stadsfeestzaal van Mechelen, voorheen Meisjesschool. Ruim gebouw van twee bouwlagen en zes traveeën (mogelijk toegevoegde zesde travee) onder deels beglaasd schilddak (over vijf traveeën) met metalen spant. Bouwjaar 1884, stadsarchitect Victor Louckx (zie gevelsteen op muurpenant in vijfde travee).

Bakstenen lijstgevel met verwerking van cement en arduin voor plint, lekdrempels en decoratieve gevelelementen. Geaccentueerde eerste en vijfde deurtravee in licht vooruitspringend risaliet. Verdiepte rondboogvensters en -deuren met waaiervormig bovenlicht en metalen roedeverdeling gevat in rondboognissen met geprofileerde waterlijsten op imposten. Deurvensters op de bovenverdieping, behalve de laatste travee, voorzien van smeedijzeren balkons op uitgewerkte consoles, doorlopend van de tweede tot de vierde travee. Aflijnende kordonlijst onderbroken door blazoenen en casementen.

Witgeschilderd driebeukig interieur: feestzaal onder vlakke zoldering met bovenlicht (casementen van glas in lood tussen houten roedeverdeling); halfrond podium in brede korfboogvormige nis. Geprofileerde rondboogarcades op gecanneleerde Ionische zuilen; galerij met gietijzeren balustrade en kruisgewelven op de bovenverdieping

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie