Stadsfeestzaal

• is aangeduid als beschermd monument Stadsfeestzaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsfeestzaal

Beschrijving

Stadsfeestzaal van Mechelen, voorheen Meisjesschool. Ruim gebouw van twee bouwlagen en zes traveeën (mogelijk toegevoegde zesde travee) onder deels beglaasd schilddak (over vijf traveeën) met metalen spant. Bouwjaar 1884, stadsarchitect Victor Louckx (zie gevelsteen op muurpenant in vijfde travee).

Bakstenen lijstgevel met verwerking van cement en arduin voor plint, lekdrempels en decoratieve gevelelementen. Geaccentueerde eerste en vijfde deurtravee in licht vooruitspringend risaliet. Verdiepte rondboogvensters en -deuren met waaiervormig bovenlicht en metalen roedeverdeling gevat in rondboognissen met geprofileerde waterlijsten op imposten. Deurvensters op de bovenverdieping, behalve de laatste travee, voorzien van smeedijzeren balkons op uitgewerkte consoles, doorlopend van de tweede tot de vierde travee. Aflijnende kordonlijst onderbroken door blazoenen en casementen.

Witgeschilderd driebeukig interieur: feestzaal onder vlakke zoldering met bovenlicht (casementen van glas in lood tussen houten roedeverdeling); halfrond podium in brede korfboogvormige nis. Geprofileerde rondboogarcades op gecanneleerde Ionische zuilen; galerij met gietijzeren balustrade en kruisgewelven op de bovenverdieping

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Vanaf 2010 stond het gebouw leeg omdat er asbest in werd gevonden, en daarna het gebouw niet meer kon voldoen aan de geluidsnormen voor muziekactiviteiten. In 2016 sloegen de Stad Mechelen en de groep Lumière de handen in elkaar om de leegstaande oude stadsfeestzaal een nieuwe functie te geven. Het pand werd grondig gerenoveerd en in oktober 2021 opende een nieuwe stadsbioscoop en café in de feestzaal.

In de vestibule uit 1937 werden de donkere interbellumkleuren teruggebracht. Vanuit de vestibule en de bestaande trap werd via een doorgang naar de feestzaal en een zwevende trap een circulatie-as gecreëerd naar de gaanderijen op de eerste verdieping. Het deels beglaasde schilddak met metalen spant werd volledig vervangen door een metalen constructie. Grote LED’s in de zoldering imiteren zonlicht voor de gerestaureerde lanterneau.

Centraal in de feestzaal staat sinds de herbestemming een massief torenvolume met 3 cinemazalen, waarbij de oriëntatie van het publiek hetzelfde is als die van vroeger: richting het podium. Het torenvolume werd afgewerkt met spiegels en een licht en goud gordijn. Het spel met spiegels schept een impressie van de oorspronkelijke ruimtebeleving van de feestzaal. Het gordijn is een verwijzing naar het doek dat vroeger als centraal element aanwezig was op het podium.