Godshuis voor ouderlingen, heden zogenaamd rusthuis van het Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) Gesticht op 6 november 1843 door L.A. Huyttens en F.C. van Tieghem (zie stichtingsgedenksteen in de kelder). Bejaardentehuis bediend door de zusters van Sint-Vincentius à Paulo. Lang rechthoekig alleenstaand bakstenen gebouw met lichte neoclassicistische inslag, achter een ommuurde voortuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van dertien traveeën op souterrain, onder zadeldak (Vlaamse pannen), midden bekroond door een gewitte achtkantige houten dakruiter. Lijstgevel begrensd door geblokte hoekpilasters. Horizontaliserende registers van hoge rechthoekige vensters, op de bovenverdieping voorzien van gewitte houten rolluikkasten en op een doorlopende hardstenen vensterbanklijst. De drie smallere middentraveeën vormen een risaliet tussen geblokte muurdammen en bekroond door een driehoekig fronton. Stervormig traceerwerk in de ronde oculus van het fronton. Brede stoep met treden voor de drie centrale deurvensters. Zijpuntgevels van drie traveeën eveneens met rechthoekige vensters en geblokte hoekbanden; een rondboogvormig zoldervenster in de geveltop. Haakse achteraanbouw met kapel op de bovenverdieping voorzien van rondboogvensters.
Piëtakapel opgericht links in de voortuin tegen de omheiningsmuur van het rusthuis. Neogotische bak- en natuurstenen wegkapel met leien zadeldak. Bouwjaar en stichtster vermeld op een hardstenen gedenksteen aangebracht in de sokkel van het gepolychromeerde Piëtabeeld in de kapel: "Matri dolorossissima/ erexit Isabella Haeck/ 1871". Voorpuntgevel met hardstenen plint. Spitsboogpoort in geprofileerde zandstenen omlijsting onder dito druiplijst. Punttop op schouderstukken eveneens met geprofileerde zandstenen aflijning (bekroning afgebroken). Vierpasvenster in de achtergevel. Door lisenen in twee gelede zijgevels op grijze bakstenen plint. Aparte baksteendecoratie in de spaarvelden: achtpuntster met kruisen en centrale vierpas in een ruitvormige zandsteen. Baksteenfriezen onder de gewitte houten kroonlijst op zandstenen consooltjes.
POELMAN R. - VAN LEUVEN P., Gedenkboek parochie Destelbergen 1984, Destelbergen, 1984, p. 106-113.
Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)