erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
35703
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35703
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. Meidoorn- en hulsthaag aan de straatzijde met ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers uit de 20ste eeuw; kleine nis voor heiligenbeeldje uitgespaard in de rechterpijler. Boerenhuis ingeplant aan de oostelijke erfzijde straat en een bedrijfsvleugel achterin ten noorden parallel met de straat; één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast in de 19de eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen gevels op gepikte plint en met muurvlechtingen in de zijtoppen. Rechthoekige vensters met groene luiken, houtwerk uit eind 19de eeuw en lekdrempels van rode tegels. Een lagere deur met getralied bovenlicht. Achterkeuken onder het verlengd en opgetrokken achterdakschild; sporen van houten stijlen en een houten verankering (?) onder de daklijst. Rechthoekig zoldervenster in een houten raamkozijn met luik in de linker zijtop.

Verankerde bakstenen dwarsschuur met stallen; jaartal 1841 gevormd door cijferankers in de rechter zijtop. Verankerde en gewitte bakstenen erfgevel op gepikte plint. Dak volledig vernieuwd na brand in de 20ste eeuw.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35703 (Geraadpleegd op 13-06-2021)