erfgoedobject

Textielververij S.A. Teintures et Apprêts de l'Escaut

bouwkundig element
ID
35709
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35709
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige textielververij S.A. Teintures et Apprêts de l'Escaut, sinds circa 1970 UCO-Plint, UCO-Plint Magazijn en UCO-Fluweel.

Bedrijf volgens archiefgegevens opgericht circa 1907 op een stuk wetland tussen de huidige Nijverheidsstraat en Scheldekant. Oorspronkelijke fabriek door verscheidene latere uitbreidingen van het bedrijf geïncorporeerd in het huidige industriecomplex palend aan de Schelde-oever en zich westwaarts uitstrekkend tot aan de Dendermondsesteenweg. De gebouwen toegevoegd aan het bedrijf in de jaren 1920-1930 - te situeren aan weerszij van de fabrieksingang - zijn ondanks de latere toevoegingen nog steeds beeldbepalend voor het complex. Hoge bakstenen muur op de rooilijn over de hele lengte van het complex: regelmatig geritmeerd door rechthoekige spaarvelden onder overhoekse muizetand, met geprofileerde hardstenen deklijst onderbroken voor bekronende postamenten ter hoogte van de lisenen. In het bureelgebouw: twaalf ruime rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei met rozetten en voorzien van decoratief ijzeren traliewerk met art-deco-inslag en de initialen T A E van het bedrijf verwerkt in een centrale medaillon. Achter deze muur gaan de voornamelijk één verdieping hoge gebouwen met raekemdaken schuil. Vanop de Dendermondsesteenweg wordt de fabriek al opgemerkt door een hoge ronde bakstenen schoorsteen en daarachter een hoog rechthoekige gebouw van drie verdiepingen in baksteen met zichtbare betonnen skeletstructuur en plat dak; daaronder een brede omlopende gecementeerde gevelstrook met opschrift in reliëf: "TEINTURES & APPRETS de L'ESCAUT". Latere uitbreiding van het complex (voornamelijk naar de Schelde toe) eind het tweede kwart van de 20ste eeuw en later.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Textielververij S.A. Teintures et Apprêts de l'Escaut [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35709 (Geraadpleegd op )