Herenhuis Hof van Witthem

Beschrijving

Voorheen het zogenaamde Hof van Witthem, heden deel uitmakend van de school STIM. In de 16de eeuw woning van Henri van Witthem, heer van Boutershem, Gastel. In 1551 aangekocht door ridder Jean aux Truyes. Naderhand: gemeenteschool voor meisjes.

De gevel met drie getrapte geveltoppen en gotische arcade werd volgens M. Kocken grondig gerestaureerd in 1899. Diephuis van bak- en natuursteen van twee bouwlagen onder drie parallelle zadeldaken (nok loodrecht op de straat). Centrale trapgevel van drie traveeën waarvan de eerste bouwlaag volledig met zandstenen parement aan weerszijden geflankeerd door een lager bakstenen gedeelte, links van twee traveeën, rechts van één travee, beide met getrapte top en onder een apart zadeldak.

In de toppen: tweelichten; centraal gedeelte bovendien gekenmerkt door gereconstrueerd bakstenen lobmotief en overhoekse pinakels. Rechthoekige vensters; gerestaureerde negblokken, arduinen lekdrempels. Centraal zandstenen deurvenster (uit het einde van de 17de of het begin van de 18de eeuw) in geblokte omlijsting met spiraalmotief, balkon afgezet door een ijzeren leuning voorzien van een wapenschild. Uiterst rechts: korfboogpoort in zandstenen omlijsting met rondstaafmotief. Rechts erboven: gotische nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, dat gerestaureerd werd in 1849.

Zijgevel: drie gerestaureerde tudorbogen met geprofileerd beloop op zandstenen consoles. Eerste bouwlaag met kruisvenster van vernieuwd materiaal, op tweede bouwlaag steigergaten en muurbanden. Vernieuwde achtergevel aan speelplaatszijde van de school.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde