Herberg 't Pauwken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Pauwken

Beschrijving

Voormalige herberg en guinguette zogenaamd "Pauwken", heden taverne-snack " 't Pauwken. Van belang als vanouds bekende herberg aan de linker Schelde-oever, waarbij de herbergnaam overging op de omliggende buurt. Vroeger van betekenis als vast referentiepunt in een later gewijzigd wegennet: aanvankelijk vloeide de Schelde vlak voor de herberg, maar deze Scheldebocht werd in 1882 afgesneden en gedempt; vooraleer de Reinaertweg werd aangelegd lag de herberg in feite aan de lage Dendermondse heirweg (nu Scheldekant en Damvalleistraat geheten). Een rij van negen lindebomen waartussen een staaf aan twee ijzeren paaltjes voor het vastbinden van paarden markeert nog steeds de herberg in de landelijke omgeving. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern minstens opklimmend tot begin 19de eeuw maar later in de 19de en de 20ste eeuw aangepast en vergroot. Vlakke gecementeerde lijstgevel met rechthoekige vensters in gekleurde gecementeerde omlijstingen op hardstenen lekdrempel. Rondboogdeur schuilgaand achter een recente houten portiek. Bewaarde houten zoldering met kinderbalken op moerbalken. Rechts aaansluitende kleine lage aanbouw met zadeldak (Vlaamse pannen) en blinde straatgevel. Links een ijzeren toegangshek tussen de zijgevel en een gemetselde hekpijler, aan het achtererf met bijbehorende afhangen deels gelegen achter nummer 49 (recente, alleenstaande woning).

In U-vorm opgestelde landelijke bijgebouwen van de bij de herberg horende hoeve, in 1988 gerenoveerd: bewaarde volume doch gewijzigde erfgevels met het oog op hun nieuwe bestemming als feestzaal. Ten oosten dwarsschuur met paarden- en varkensstallen; jaarankers 1837 in rechter zijtop. Goed bewaard eiken dakgebint; twee rechter traveeën van vroegere schaapsstallen met gebogen bakstenen overwelving en met bogen geopende scheidingsmuur rustend op ijzeren zuilen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke