Beschrijving

Achterin gelegen grote hoeve met losse bestanddelen, uit de 18de eeuw. Vier gewitte bakstenen vleugels met zadeldak (Vlaamse pannen) opgesteld in open vierkantformatie met aarden toegangsweg vanuit het oosten. Lange boerenwoning aan de zuidelijke erfzijde; één bouwlaag en vermoedelijk acht traveeën. Verankerde erfgevel met hoge rechthoekige muuropeningen; vensters met luiken en 19de-eeuwse raamkozijnen. Achterkeuken over de hele huisbreedte onder het verlengd achterdakschild. Ten oosten aansluitende paardenstallen van vier traveeën onder doorlopend zadeldak. Lage getoogde deur en vensters.

Dwarsschuur aan de oostelijke erfzijde; vier traveeën met twee rechthoekige poorten onder houten latei in de erfgevel, links schuurpoort verhoogd. Noordelijke erfzijde afgesloten door een lange stalvleugel met rechts twee gedrukte, korfboogvormige koetspoorten. Getrapte daklijst onder het lage zadeldak. Links afgeschuinde hoek onder een getrapte uitkraging. Ten westen grote stalvleugel met muurvlechtingen in de linker zijpuntgevel en een hoog zadeldak.

Rechthoekige poort en voorts korfboogvormige, steekboogvormige en rechthoekige staldeuren, laatstgenoemde met houten latei. Mesthoop ten westen en ten zuiden achter het boerenhuis een boomgaard met een groot gewit bakhuis van het enkelvoudige type.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

De grote stalvleugel ten westen werd gesloopt.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Schaessestraat 3, Destelbergen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be/ (geraadpleegd op 3 november 2020).
Auteurs: Jacobs, Els