erfgoedobject

Hoeve en bijhorende olieslagerij en stokerij

bouwkundig element
ID
35723
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35723

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen en bijbehorende vroegere olieslagerij en stokerij. Heden in U-vorm opgestelde hoevegebouwen, met aan de zuidoostelijke kant geopend voorerf. Naar het zuidoosten georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Beraapte en verankerde bakstenen gevels op bepleisterde plint. Voorgevel met dubbelhuisopstand, rechthoekige vensters met groen- en witgeverfde luiken en houtwerk op hardstenen lekdrempel. Vlakke, bepleisterde rechthoekige deuromlijsting, een houten tussendorpel en een gedeeld bovenlicht. Twee kleine keldervensters in de achtergevel en voorts gelijkaardige muuropeningen als in de voorgevel evenals een hanggoot aan de daklijst. Aanleunend voormalige boerenwoning, heden melkhuis en garage. Vier traveeën en één lagere bouwlaag, met zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Eén haast vierkant venster, twee rechthoekige deuren en voorts smallere vensters met houten latei. Zijpuntgevel met muurvlechtingen en een getralied zoldervenster. Aan de noordoostelijke erfzijde, parallel aan de straat, een negen traveeën lange bakstenen vleugel met zadeldak (rode en zwarte Vlaamse pannen), vroeger dienstig als paardenstallen en koetshuis, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Open houten loods met zadeldak (pannen) gebouwd aan de straatzijde tegen de bakstenen afsluitmuur.

Ten zuidwesten vrij hoog bakstenen bedrijfsgebouw (naar verluidt de vroegere stokerij); vier traveeën onder zadeldak (pannen). Smalle rondboogdeur en een korfboogpoort ernaast in de erfgevel. Tegen de zuidoostelijke zijpuntgevel aangebouwde, naar boven toe versmallende vierkante bakstenen schoorsteen met afbrokkelend boveneind.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve en bijhorende olieslagerij en stokerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35723 (Geraadpleegd op 07-03-2021)