Bakstenen romp van de Molen Buyst, een stenen beltmolen met doorgang, die vermoedelijk aan het begin van de 19de eeuw werd opgericht als graanwindmolen. De molen is ingeplant op een gekasseide binnenkoer.
Molen Buyst was een stenen beltmolen, vermoedelijk opgericht aan het begin van de 19de eeuw om graan te malen. De molen hoorde toe aan de molenaarsfamilie Auman. In 1887 kocht Joseph Buyst de molen aan, waarop de molen in handen bleef van deze familie. In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de molen onttakeld. In 1956 werd de molen vermeld als bloemstoommolen. Tot 1965 werd er nog elektrisch gemalen. In de jaren 1980 werd de molen verhuurd als magazijn. Nu is de molenromp ingericht als woonhuis.
Ronde bakstenen molenromp, ingeplant op een gekasseide binnenkoer op de hoek van de Kouterstraat en Stationsstraat, tussen aaneengesloten bebouwing. In het molenperron steekt een rechthoekige poort. De getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling bevinden zich onder een booglijst. Boven de bakstenen lijst onder het huidige plat dak zijn vierkante steigergaten te zien.
- BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 365.
- BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.