Walboskasteel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Walbosdreef
Locatie Walbosdreef 16, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Walboskasteel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bouw van het kasteel in 1892 door de familie De Keyser ter vervanging van hun ouder kasteel (verdwenen) dat waarschijnlijk in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd werd, gelijktijdig met de aanleg van de bewaarde serpentinevijver in het park. Opgefrist bak- en hardstenen kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Twee bouwlagen hoog min of meer rechthoekig kasteel op souterrain. Steil, afgeknot schilddak (leien) met snijdende zadeldaken boven de diverse uitspringende risalieten. Hoge omlopende hardstenen sokkel en markerende hoekkettingen in rustica. Rechth. vensters met natuurstenen dorpels en kozijnen. Een brede steektrap met balustrade voor de deurtravee met renaissancistisch uitgewerkte omlijsting; twee gevelstenen met opschrift: "Anno / 1892" tussen de gebroken frontondelen boven de deur. Brede venstertravee links van de inkompartij risalietvormig uitgewerkt en verhoogd met een torengeleding onder een steile spits met ijzeren hekbekroning. Voorgevel op de linker hoek eindigend op een slanke achthoekige traptoren met kleine spits. Kenmerkende sierankers, getrapte dakvensters en dakkapellen. Tegen de achtergevel: een hoekportiek met ijzeren leuningen, geprofileerde korfbogen op consoles en slanke zuilen en een balustrade rondom het bovenliggend terras.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Destelbergen

Destelbergen (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.