Kasteelhoeve van Kasteel Ocket

Beschrijving

Voormalige kasteelhoeve van het verderop gelegen "Kasteel Ocket", volgens archiefgegevens gebouwd circa 1875 door advocaat E. Delecourt. Neogotisch hoevecomplex met gesloten rechthoekige binnenkoer en een rechte toegangsdreef. Noordelijke en oostelijke kant van het binnenerf afgesloten door een muur met doorgang naar de vroegere moestuin (noorden), in de zuidoostelijke hoek naar het aanpalend weiland en in de zuidwestelijke hoek met brede spitsboogpoort naar de achterin gelegen bijgebouwen. Twee vleugels ingeplant aan de zuid- en westzijde van de binnenplaats. Aanvankelijk besloeg het woonhuis slechts de vijf middelste traveeën van de hoofdvleugel (zuiden). De vroegere bedrijfsgebouwen aan weerszij van het dubbelhuis met L-vormige plattegrond werden in 20ste eeuw in aangepaste stijl verbouwd om de woning uit te breiden. Personeelswoning, stallen en koetshuis in de westvleugel.

Bakstenen constructie van één bouwlaag met zadeldaken (Vlaamse pannen), uitgewerkt met veel zin voor detail: met decoratieve baksteenlijsten versierde schoorstenen, steile tuitvormige dakvensters van verschillende grootte en aandaken met muurvlechtingen en schouderstukken aanzettend op geprofileerde zandstenen consoles. Veelvuldig aangebrachte lelie-ankers. Karakteristiek zijn ook de spitsboogvormige spaarvelden, de zandstenen dorpels van vensterkozijnen variërend van kleine bolkozijnen tot brede vierlichten. Daklijsten met rechte muizentand en houten goot. Centrale deurtravee van de vroegere boerenwoning gemarkeerd door een achtkantige toren van twee geledingen met een ingesnoerde leien spits met ijzeren bekroning die hoog boven de daknok oprijst.

Auteurs: Verbeeck, Mieke