Burgerhuis Huize Haezeput

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Maison Blanche", heden "Huize Haezeput". Burgerwoning gelegen midden in een tuin die achteraan grenst aan de gedempte oude Schelde-arm. Vroeger - naar verluidt tot begin jaren 1930 - deel uitmakend van een groter ommuurd domein met brouwerij en hoeve (gesloopt voor villabouw) horend bij de "Haezeputmolen" tegenover de Haagstraat en het einde van de Wellingstraat gelegen. Deze korenwindmolen werd reeds vermeld in 1509, ging een tijdlang gepaard met een oliemolen en verdween circa 1891.

Rechthoekig huis van twee bouwlagen, aanvankelijk met zes traveeën en later negen traveeën, onder schilddak (kunstleien, nok loodrecht op de straat) voorzien van een decoratieve ijzeren klokkenstoel met windwijzer. In kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, maar aangepast eind 19de eeuw en in de loop van de 20ste eeuw. Okergeelgeschilderde bepleisterde lijstgevel met omlopende architraaflijst en houten kroonlijst op modillons. Oorspronkelijke voorgevel begrensd door imitatiehoekkettingen en vier middentraveeën met imitatievoegwerk. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen en met persiennes. Vier middelste muuropeningen van begane grond met uitgewerkte stucsluitsteen in rondboogveld. Hardstenen lekdrempels, voor bovenvensters op versierde consoles. Drie deurvensters met geometrisch getraceerde beglazing. Eenvoudiger uitgewerkte achtergevel.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oost-Vlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 101.

Auteurs: Verbeeck, Mieke