Kasteel van baron Braun

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel van baron Braun". Ruim kasteeldomein gesitueerd op de hoek met de Haagstraat en oostwaarts grenzend aan Wetteren. Midden op het domein zogenaamd "Kasteel Runenborg", ligt een kleiner en ouder kasteeltje, een voormalige omgrachte buitenplaats (nummer 75) met vroegere aanhorigheden (nummer 73 en 77) aan de straat. De benaming Runenborg verwijst echter naar een verdwenen oude hofstede "Ruynenburch" bij het Scheldeveer van Melle, niet precies te situeren in het huidige domein. Als volgt vermeld in een landboek: "...van den leengoede Ten Vryen Walle, gheseit den Ruynenburch, daerinne dat verheven ligt de mote, die rontomme bewalt is." Vlakbij zou ook een heuvel gelegen hebben die de naam "Wapenberch" droeg. Op een kaart van P.J. Benthuys van 1732 komt nabij de hoek van de Haagstraat met D'Haenestraat nog een onbouwde site (motte ?) met ringgracht voor waarschijnlijk van middeleeuwse oorsprong.

Imposant bak- en natuurstenen kasteel in neo-Franse renaissancestijl, gebouwd in 1881 in opdracht van de Franse industrieel L. Legrand-Lauwick die een tulefabriek bezat te Kwatrecht. Volgens opschrift van een herdenkingssteen naar aanleiding van de eerstesteenlegging in de kelder gebouwd door architecten-constructeurs Migom en Ramont. Door huwelijk van een dochter van baron Roland overgegaan m handen van de familie Braun.

Rechthoekig onderkelderd kasteel van twee verdiepingen en zeven traveeën met vierkante toren van vier verdieping tegen de hoek van achteren rechter zijgevel. Aanvankelijk een steil en afgeknot schilddak met twee zolderverdieping, vernield door brand in 1904 en vervangen door een lager mansardedak zonder de bovenste verdieping. Heden haast volledig tot de kroonlijst met klimop begroeide lijstgevels waarachter de aanvankelijk geprononceerde gevelordonnantie met natuurstenen decoratie schuilgaat. In de voorgevel nog te herkennen dubbelhuisopstand met uitspringend middenrisaliet. Breed vierdelig korfboogvormig deurvenster uitziend op een centraal terras met balustrade en brede toegangstrap met postamenten. De attiekverdieping met uitgewerkte dakvensters, evenals de twee bovenste geledingen van de horlogetoren, "even een idee van de bouwtrant van het kasteel.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 2.532.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 3, Gent, 1864-1870, p. 6.
  • VERBIST H., Geschiedenis van Melle, Leuven, 1962, p. 356-357.

Auteurs :  Verbeeck, Mieke