erfgoedobject

Bijgebouwen kasteel Runenborg

bouwkundig element
ID: 35761   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35761

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige paardenstallen, koetshuis, later ook personeelswoning en kennel van Kasteel Runenborg. Volgens archiefgegevens aanvankelijk een kaarsenfabriekje opgericht in het tweede kwart van de 19de eeuw, later omgevormd tot een fabriek van baaldoeken met vier bijbehorende woningen, eigendom van de fabricanten Van Cromphaut K. & Co. Sloping van het werkhuis in het derde kwart van de 19de eeuw en overige bedrijfsgebouwen omgevormd tot koetshuis en stallen door Legrand. Bestaande gebouwen circa 1925 door de toenmalige eigenaar, baron Roland, aangepast tot het huidige pittoreske landelijke ensemble deels uitgewerkt in vakwerkbouw met een woning links en voorts voornamelijk paardenstallen. Constructie van drie traveeƫn onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), in kern uit midden 19de eeuw. Verankerde, gele bepleisterde bakstenen gevels met later aangebracht vakwerk. Rechthoekige deur in de eerste travee, pomp naast de rechtse gevelhoek en calvarie tegen de middentravee achter een hardstenen knielkussen versierd met guirlande. Zadeldak van de lange L-vormige vleugel met paardenstallen voorzien van een klokkenstoel en driehoekige dakkapelletjes. Twee uitspringende puntgevels, de ene versierd met paardenkoppen, de andere met een hertenkop.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bijgebouwen kasteel Runenborg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35761 (Geraadpleegd op 29-09-2020)