erfgoedobject

Kasteel Runenborg

bouwkundig element
ID
35762
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35762
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige buitenplaats, ook wel zogenaamd "Kasteel Runenborg". Volgens de kaart van Ph. Vander Maelen in de eerste helft van de 19de eeuw een "maison de campagne" op een langwerpige, tweedelige omgrachte site (ten oosten van de vroegere Daenensbeek, heden de nieuwe Moerbeke) die in oorsprong waarschijnlijk verband houdt met de aanvankelijke hofstede "Ruynenburch". In de eerste helft van de 19de eeuw was de buitenplaats in bezit van de Gentenaar A. D'Haene. Later bezit van de fabrikanten Legrand die naast de bestaande buitenplaats in 1881 een nieuw kasteel lieten optrekken (zie nummer 71). Uitzicht van het huidige kasteeltje, naar verluidt ook bijgenaamd het "Weduwenhuis", voornamelijk bepaald door verbouwingen in de loop van de 19de en de 20ste eeuw, maar in kern ouder. Rechthoekig hoofdvolume van vier traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (pannen) voorzien van puntvormige houten dakkapelletjes, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Met klimop begroeide bakstenen lijstgevels. Voorgevel (west) met rondboogvormige benedenvensters voorzien van luiken, rechthoekige bovenvensters, met hardstenen lekdrempel. Brede omlopende houten kroonlijst met klossen. Met een hoek tegen de zuidoostelijke hoek van het kasteeltje aangebouwde vierkante bak- en zandstenen toren van vier verdiepingen met zadeldak (pannen) tussen trapgevels (6 treden + topstuk). Duifhuis op de zolderverdieping met 15 vluchtgaten in piramidevorm. Constructie met kenmerken uit de 17de tot 18de eeuw. Zandstenen kruiskozijnen en een bolkozijn met luiken beneden, alle met negblokken en een overspannende ontlastingsboog met sluit- en aanzetstenen. Bovenste venster hersteld. Overige lage aanbouwsels met hoofd- en zij-ingang uit de 20ste eeuw.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    D'Haenestraat

  • Is deel van
    Kasteeldomein baron Braun


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Runenborg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35762 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.