erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
35767
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35767

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve van het semigesloten type gesitueerd op de hoek met de Kleine Driesstraat, erf recent deels verkaveld voor villabouw (1987). Voornamelijk aan de straat palende hoevegebouwen. Toegang tussen de vroegere schuur en het haaks tegen de boerenwoning aangebouwde stalletje met bakoven. Ruggelings aan de straat palende boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën, met zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen erfgevel op gepikte plint. Rechthoekige vensters op lekdorpel van rode tegels en met groen en witgeverfde luiken. Geschilderde rechthoekige bakstenen deuromlijsting. Van de oorspronkelijke houten zoldering bleef een moerbalk zichtbaar met geprofileerde hoeken en voluutmotief op de balkzool. Recent tegen de gevels aangebracht nieuw bakstenen parement.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semigesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35767 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.