erfgoedobject

Gemeentehuis van Heusden

bouwkundig element
ID
35776
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35776
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden dienstencentrum. Voorheen slechts drie traveeën breed rijhuis van twee bouwlagen, gebouwd als gemeentehuis circa 1865 op de plaats van het vroegere gemeentehuis. Vroeger een bakstenen lijstgevel voorzien van lage getoogde vleugeldeuren op de begane grond en hoge rondboogvormige deurvensters met kordonvormende dorpel op de bel-étage. In 1903 uitgebreid met drie gelijkaardige maar smallere venstertrav. en in 1939 aangepast tot de huidige toestand naar ontwerp van architect Wilfried Rooms (zie plintopschrift). Verhoging van de toegangstrav. met een puntvormige bekroning voorzien van een ingemetst gemeentewapenscllild boven het opschrift "Gemeentehuis". Tergelijkertijd nieuw aangebracht geel bakstenen gevelparement contrasterend met de donkerbruin geglazuurde geprofileerde brede omlijstingen van de muuropeningen. Twee driehoekige dakkapelletjes op het pannen zadeldak.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 297-299.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Heusden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35776 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.