Hofstede en herberg De Vier Heymanskinderen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Heusden
Straat Heusdendorp
Locatie Heusdendorp 3, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hofstede en herberg De Vier Heymanskinderen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige hofstede en herberg zogenaamd "de vier heymanskinderen" (volgens archiefstukken), in de tweede helft van de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw toebehorend aan de familie Remory, nadien van de familie De Bosscher. Ruim herenhuis van twee bouwlagen en zes traveeën, onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), in oorsprong waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Later herhaaldelijk aangepast en circa 1985 naar de toestand gekend uit oude prentbriefkaart gerenoveerd en omgevormd tot bankkantoor. Bepleisterde en ossebloedkleurige lijstgevel geleed door de doorgetrokken platte bandomlijstingen van de rechthoekige muuropeningen. Vensters op kordonvormende lekdorpels. Smalle hoekbanden met imitatienegblokken. Deuropening verplaatst van de voorlaatste naar de tweede travee. Omlopende houten kroonlijst. Rechts aansluitend driedelig ensemble in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissance inslag; vroegere aanhorigheden gebouwd van baksteen en similinatuursteen, daterend van circa 1895. Vier traveeën heden een afzonderlijk winkelhuis (nummer 4). Middelste lage bouw van drie traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak (leien). Een steekboogvenster met hoekblokken aan weerszij van de uitspringende en verhoogde poorttravee onder een gebogen en geprofileerde druiplijst met bolbekroning; brede vleugelpoort met beglaasd gedeeld bovenlicht en diamantkopsluitsteen. Baksteenfries met overhoekse muizetand onder de houten kroonlijst. Links bijbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder een half schilddak (leien). Hogere lijstgevel met sierankers onder de baksteenfries. Centraal steekboogvenster in een spaarveld tussen hoeklisenen en onder een gedrukte boogfries overeenstemmend met de traveeën.

  • Rijksarchief Gent, Burggravie Gent, nr. 355, p. 79.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Heusdendorp

Heusdendorp (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.