erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
35782
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35782

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis van twee bouwlagen en zes traveeën, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); benedenverdieping uit midden 18de eeuw (zie stucdecoratie zoldering en schouwmantel), verhoogd met een bovenverdieping met aanpassing van de voorgevel in de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en grijsgeschilderde lijstgevel met aflijnende witte platte banden en een hardstenen plint. Muurankers op de begane grond en sporen in het metselwerk van de rechter zijpuntgevel wijzen ook op een verhoogd éénverdiepingshuis. Rechthoekige muuropeningen in markerende witte bandomlijstingen. Benedenvensters met persiennes. Gevelaflijning door middel van een brede houten kroonlijst. Wapenschild van de familie Lefevre de ten Hove in het gebrandschilderd glas van het bovenlicht van de achterdeur. Ommuurde achtertuin.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35782 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.