Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Heusden
Straat Hullendriesstraat
Locatie Hullendriesstraat 1, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met boerenwoning, gedateerd 1769

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige hoeve met gerenoveerd naar het zuidwesten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), tussen zijaandaken met muurvlechtingen. Jaartal 1769 in jaarankers op de linker zijtop, aan de straatzijde. Verankerde bakstenen gevels, voorheen gewit op gepikte plint, "gerestaureerd" met behoud van de oorspronkelijke muuropeningen. Drie vrij grote rechthoekige vensters met vernieuwde zandstenen omlijstingen en houten luiken in de erfgevel. Drie lage korfboogdeuren waarvan twee in originele omlijsting van rode en blauwe baksteentjes en met een gebogen en geprofileerd druiplijstje: één in de vijfde travee van de voorgevel en één in de overeenstemmende travee van de achtergevel; derde deuropening in de eerste travee van de voorgevel vroeger gedicht en zonder omlijsting. In de achtergevel: twee kleine getraliede kelder- en opkamervensters voorts nog twee smalle bolkozijnen met zandstenen omlijsting. Een centraal getoogd zoldervenster in een zandstenen omlijsting met oren in de straattuitgevel.

Rechts naast de woning aangebouwde lage bakstenen stallen. Ten zuidoosten losstaande en haaks ingeplante bakstenen bedrijfsgebouw (dwarsschuur en wagenhuis), uit de 19de eeuw.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Heusden

Heusden (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.