erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 35787   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35787

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve met gerenoveerd naar het zuidwesten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), tussen zijaandaken met muurvlechtingen. Jaartal 1769 in jaarankers op de linker zijtop, aan de straatzijde. Verankerde bakstenen gevels, voorheen gewit op gepikte plint, "gerestaureerd" met behoud van de oorspronkelijke muuropeningen. Drie vrij grote rechthoekige vensters met vernieuwde zandstenen omlijstingen en houten luiken in de erfgevel. Drie lage korfboogdeuren waarvan twee in originele omlijsting van rode en blauwe baksteentjes en met een gebogen en geprofileerd druiplijstje: één in de vijfde travee van de voorgevel en één in de overeenstemmende travee van de achtergevel; derde deuropening in de eerste travee van de voorgevel vroeger gedicht en zonder omlijsting. In de achtergevel: twee kleine getraliede kelder- en opkamervensters voorts nog twee smalle bolkozijnen met zandstenen omlijsting. Een centraal getoogd zoldervenster in een zandstenen omlijsting met oren in de straattuitgevel.

Rechts naast de woning aangebouwde lage bakstenen stallen. Ten zuidoosten losstaande en haaks ingeplante bakstenen bedrijfsgebouw (dwarsschuur en wagenhuis), uit de 19de eeuw.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35787 (Geraadpleegd op 13-08-2020)