erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 35792   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35792

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedeeltelijk bewaarde voormalige hoeve met losse bestanddelen op de hoek met de Driesstraat. Onbewoonde zuidoost-georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), minstens opklimmend tot de 18de eeuw met latere aanpassingen. Verankerde en okergeel gekalkte voorgevel op bepleisterde plint en met rechthoekige muuropeningen. Sporen van door baksteen vervangen neggen aan de vensters. Deur met resten van zandstenen negblokken met sponning en van een omlijsting van grijze baksteentjes. In de bredere rechter travee: een getralied keldergat en sporen van twee gedichte kleine opkamervensters. Lijstgevel met hanggoot, deels afgelijnd door een overhoekse muizetandfries. Rechter zijpuntgevel met muurvlechtingen en twee benedenvensters met houten latei, rechter venster voorzien van tralies en sponning. Beraapte linker zijpuntgevel aan de straatzijde. Van de vroegere voornamelijk in L-vorm opgerichte bedrijfsgebouwen ten oosten van het boerenhuis bleef slechts een gedeelte bewaard: bakstenen dwarsschuur met twee wagenpoorten onder houten latei en met zadeldak (pannen). Kleinere bijgebouwen palend aan de Driesstraat.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35792 (Geraadpleegd op 13-08-2020)