Dorpswoning La maison grise

Beschrijving

Burgerhuis "La maison grise" met omgevende tuin. Achtergevel uitziend op de voortuin deels afgesloten door een bakstenen en ijzeren omheining met openzwaaiend toegangshek. Huisnaam waarschijnlijk ontleend aan de grijze gevelberaping bewaard voor de tuingevel, overige gevels met gewitte beraping op gepikte plint.

Woning van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat), minstens opklimmend tot tweede helft 18de eeuw doch volgens archiefgegevens vergroot en aangepast circa 1870. Verankerde lijstgevel (tuinzijde) met dubbelhuisopstand begrensd door geblokte hoekbanden. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond, rondboogvormige bovenvensters, alle in vlakke gewitte omlijstingen; gewitte luiken en persiennes. Geschilderde lekdrempelversiering op de bovenverdieping. Initialen J B C in het bovenlicht van de deur, vermoedelijk van doctor J. Beerens eigenaar circa 1870. Gewitte lagere achtergevel met licht getoogde muuropeningen. Eén klein zoldervenster onder de hanggoot.

Links bijbehorend dienstgebouw (koetshuis en stallen) van anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met dakoverstek versierd met uitgesneden houten dakrand.

Auteurs: Verbeeck, Mieke