Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Heusden
Straat Laarnebaan
Locatie Laarnebaan 131, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Destelbergen (actualisaties: 13-03-2008 - 17-03-2008).
  • Adrescontrole Destelbergen (adrescontroles: 01-02-2008 - 29-02-2008).
  • Inventarisatie Destelbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen nabij de vroeger zogenaamd "beirendriesch" (zie Driesstraat), heden zogenaamd "La treille". Oost georiënteerd boerenhuis achter boomgaard; één bouwlaag en acht traveeën, met zadeldak (Vlaamse pannen), in kern waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw waarvan nog duidelijke sporen in de twee rechter traveeën en in het interieur. Later vergroot en gerenoveerd onder meer aan de achterzijde (tweede helft van de 20ste eeuw). Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint en afgelijnd door een getrapte daklijst met nieuwe hanggoot. Rechts lage korfboogdeur in een zandstenen omlijsting met kwarthol profiel, neggen en een gewitte gebogen druiplijst met kleine sleutel. Rechts daarvan: smal zandstenen bolkozijn met getraliede bovenhelft en luik eronder. Voorts hoge getoogde vensters met luiken.

Bewaarde houten zoldering met kinderbalken op moerbalken versierd met een ruw gesneden voluutmotief en rustend op geprofileerde natuurstenen consoles. Brede Vlaamse haard met geprofileerde houten haardbalk. Oorspronkelijke zwarte tegelvloer in de woonkamer en plankenvloer in de opkamer.

Ten zuiden, lang vroeger bedrijfsgebouw (dwarsschuur en stallen), aangepast tot architectenatelier. Gewitte bakstenen constructie met zadeldak (Vlaamse pannen), met jaartal 1817 op een gebintebalk. Bewaarde verhoogde schuurpoort. Ten noorden enkelvoudig laag bakstenen bakhuisje met zadeldak (pannen).

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

maakt deel uit van Heusden

Heusden (Destelbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.